Wat kun je verwachten na een keizersnede

Misschien bereid je je nu voor op een keizersnede, misschien heb je zojuist een keizersnede gehad. Either way, hier vind je alle informatie over wat je kunt verwachten na een keizersnede. Ook datgene waarvan je misschien niet had verwacht mee te maken te krijgen na een keizersnede.

Het is algemeen bekend dat je van een keizersnede een langere herstelperiode kunt verwachten. Natuurlijk weet je dat je minimaal 6 weken niet mag tillen. Maar lukt het je ook om je daaraan te houden, of pak je na een week of 4 tóch even snel dat boodschappenkrat uit de auto? Zorg ervoor dat je niet over je eigen grenzen heen gaat. Je voelt vanzelf wanneer iets wel of eigenlijk nog net niet kan. Zet dan ook niet door maar stop ermee, en probeer het een week later nog eens. Vraag jezelf ook af waar jouw valkuil ligt. En vraag op dat gebied om hulp. Heb je bijvoorbeeld nog een kindje rondlopen dat nog veel getild moet worden? Regel oppas op de dagen dat je alleen bent. Schroom niet om om hulp te vragen. De mensen die dichtbij je staan zullen juist blij zijn dat ze iets voor je kunnen doen. Of weet je dat je slecht bent in voor jezelf zorgen? Zorg er dan voor dat er in die eerste weken af en toe iemand langskomt met een bakje vers en gezond eten. Zo’n bakje dat alleen maar in de magnetron hoeft en dan opgegeten kan worden. Wat kun je nog meer verwachten:  

Vloeien. Ook na een keizersnede vloei je een aantal weken. Net zoals bij een vaginale bevalling kun je stolsels verliezen in de eerste dagen, gaat het daarna over in bloed en slijmverlies en wordt het uiteindelijk steeds minder en verandert het in wat bruinig slijmverlies totdat het stopt. Dit duurt tot ongeveer 6 weken na de bevalling. Vloeien na de bevalling komt doordat de placenta een wond achterlaat in de baarmoeder. De placenta heeft de gehele zwangerschap vastgezeten aan je baarmoederwand en is nadat je kindje geboren is door de gynaecoloog uit je baarmoeder gehaald. De placenta is ongeveer even groot als 2 handen naast elkaar. De wond in je baarmoeder is dus ook zo groot. Je kunt je dan vast voorstellen dat dit aardig wat bloedverlies kan geven, en dat het herstel van je baarmoeder een tijdje duurt. Gebruik voor het bloedverlies in de eerste dagen kraamverband, en daarna (*wasbaar) maandverband. Gebruik in ieder geval geen tampons. Omdat je een wond in je baarmoeder hebt, kan een tampon een infectie veroorzaken. En hoe klein die kans ook is, deze wil je gewoon niet nemen. Je bent zelf nog herstellende van de bevalling èn je hebt een new born in huis. 

Naweeën. Helaas, ook na een keizersnede moet je hieraan geloven, net zoals bij een vaginale bevalling. Ook al heb je misschien van tevoren geen weeën gehad. En ja, net zoals bij een vaginale bevalling kunnen deze naweeën heftiger worden naarmate je vaker bevallen bent. Ook jouw baarmoeder moet weer krimpen. Je hebt daarvoor tijdens de keizersnede minimaal al een shot oxytocine (protocollen verschillen per ziekenhuis hierin. Soms krijg je een infuus, soms alleen een ‘shot’. Verdiep je hierin en maak daarop goedgeïnformeerd je keuzes.) gekregen om een begin te maken, maar je lichaam mag het daarna overnemen en het verdere werk doen. Waarbij bij een vaginale bevalling de baarmoeder vrij vlot weer kleiner wordt, duurt het na een keizersnede iets langer. Wanneer de kraamzorg weer weggaat, kun je verwachten dat je baarmoeder tot ongeveer 1 of 2 vingers onder je navel is gezakt. De baarmoeder zakt langzamerhand, gedurende de komende weken tot hij vanzelf weer achter je schaambot zit. Gaat het bij jou sneller? Mooi! Niks meer aan doen. Vind je het wel heel lang duren? Neem dan contact op met je verloskundige. Zij zijn namelijk vanaf thuiskomst je eerste aanspreekpunt gedurende 6 weken na je bevalling.

Je kraamverzorgster begint er in de eerste week al over: bekkenbodemoefeningen. Ook na een keizersnede is het belangrijk om deze te doen. Ook al is je kindje niet door je vagina gegaan, er heeft wel druk op gestaan gedurende de zwangerschap. Bij iedere zwangerschap verweekt je bekken om ruimte te maken voor het dragen en baren van je kindje. Dat is voor jou niet anders nu het een keizersnede is geworden. Het kan dus best zo zijn dat je je nog een aantal weken wat wiebelig voelt in je bekken nadat je kindje geboren is. Als het goed is wordt dit vanzelf beter. Heb je het idee dat het niet beter wordt? Neem dan contact op met de huisarts en laat je doorverwijzen naar een bekkenbodemtherapeut. Hier is het wel zaak om zo snel mogelijk aan de bel te trekken bij klachten, om erger te voorkomen. Vooral als je niet je hele leven rond wilt lopen met inlegkruisjes. Dus: wees niet eigenwijs, doe braaf de oefeningen en vraag hulp wanneer je ongemak blijft ervaren.

Spoelen na het plassen: Pas na mijn 3e keizersnede werd mij uitgelegd waarom je ook moet spoelen na het plassen als je een keizersnede hebt gehad. Voorheen dacht ik dat dit puur en alleen was om de pijn te verzachten. Maar blijkbaar heeft het spoelen een dubbele functie. Want naast het verzachten, zorg je er ook voor dat je het achtergebleven bloed en slijm wegspoelt bij de urinebuis. Op deze manier maak je de kans op een blaasontsteking in je kraamweek kleiner. Dit spoelen hoef je niet te blijven doen natuurlijk. Wanneer het ergste vloeien gestopt is, kun je ook stoppen met spoelen.

Een dag na je bevalling wordt de pleister van de wond gehaald. Je kunt nu voor het eerst je keizersnedewond bekijken. In Nederland wordt in bijna alle gevallen de wond gehecht met oplosbaar draad. Dit houdt in dat je niet over een aantal dagen terug naar het ziekenhuis moet om de hechtingen te laten verwijderen. Ook wordt er zo gehecht dat je eigenlijk alleen aan de zijkanten de draden kunt zien zitten. De wond is de eerste dagen nog rood, er kan wat vocht of pus uitkomen. Zolang de wond nog open is, kun je last hebben van wondvocht. Helemaal wanneer je transpireert. In het kraampakket dat je hebt gehaald of hebt gekregen van je zorgverzekeraar zitten gaasjes. Doe deze tegen je wond aan, en klem deze tussen de huidplooien. Grote, redelijk strakke oma-onderbroek er overheen, deze optrekken tot je navel en je bent in ieder geval absoluut niet sexy, maar wel comfortabel. Totdat je wond goed dicht zit en er geen wondvocht meer vrijkomt. Tip uit eigen ervaring: Ga na het douchen écht heel voorzichtig met je handdoek langs de wond. Een klein beetje te hard, en het is weer open. Kun je weer opnieuw beginnen.

Eigenlijk kun je stellen dat je met veel dezelfde zaken te maken krijgt, die een vrouw die vaginaal bevallen is ook krijgt. Op een aantal gebieden is het anders, en die heb ik in dit artikel zo goed mogelijk proberen uit te lichten. Als je je afvraagt hoe het kan dat het herstel van een keizersnede langer duurt ten opzichte van een vaginale bevalling, moet je nog even wachten. Binnenkort neem ik daar een filmpje over op, en zal ik de link in dit artikel verwerken. Daarnaast ben ik heel nieuwsgierig wat je van dit artikel vind. Laat je een reactie achter?

Liefs,
Marloes* Wasbaar maandverband heeft als voordeel dat het een stuk minder broeierig is. Beeld je eens in dat je 6 weken lang 24/7 maandverband in moet hebben, en je krijgt spontaan al jeuk. Ook qua wassen is het prima te doen, en krijg je -wanneer je de juiste wasroutine volgt-  alles goed en hygiënisch schoon. Ik zweer erbij, en wil nooit meer synthetisch maandverband gebruiken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gegevens

Online aanbod

Dit delen:

Vind ik leuk:

Vind-ik-leuk Laden...
×
×

Winkelmand

%d bloggers liken dit: