fbpx

Wat kun je verwachten na een keizersnede

Misschien bereid je je nu voor op een keizersnede, misschien heb je zojuist een keizersnede gehad. Either way, hier vind je alle informatie over wat je kunt verwachten na een keizersnede. Ook datgene waarvan je misschien niet had verwacht mee te maken te krijgen na een keizersnede.

Vraag jezelf ook af waar jouw valkuil ligt. En vraag op dat gebied om hulp. Heb je bijvoorbeeld nog een kindje rondlopen dat nog veel getild wil worden? Regel oppas op de dagen dat je alleen bent. Schroom niet om om hulp te vragen. De mensen die dichtbij je staan zullen juist blij zijn dat ze iets voor je kunnen doen. 
Of weet je dat je slecht bent in voor jezelf zorgen? Zorg er dan voor dat er in die eerste weken af en toe iemand langskomt met een bakje eten. Zo’n bakje dat alleen maar in de magnetron hoeft en dan opgegeten kan worden. 

Het is algemeen bekend dat je van een keizersnede een langere herstelperiode kunt verwachten. Natuurlijk weet je dat je minimaal 6 weken niet mag tillen. Maar lukt het je ook om je daaraan te houden, of pak je na een week of 4 tóch even snel dat boodschappenkrat uit de auto? Zorg ervoor dat je niet over je eigen grenzen heen gaat. Je voelt vanzelf wanneer iets wel of eigenlijk nog net niet kan. Zet dan ook niet door maar stop ermee, en probeer het minimaal een week later nog eens.

Vloeien. Ook na een keizersnede vloei je een aantal weken. Net zoals bij een vaginale bevalling kun je stolsels verliezen in de eerste dagen en wordt het daarna minder. Vloeien na de bevalling komt doordat de placenta een wond achterlaat in de baarmoeder. Deze heeft de gehele zwangerschap vastgezeten aan je baarmoeder en is nadat je kindje is geboren door de gynaecoloog uit je baarmoeder gehaald.

Naweeën. Helaas, ook na een keizersnede moet je hieraan geloven, net zoals bij een vaginale bevalling. Ook al heb je misschien van tevoren geen weeën gehad. En ja, net zoals bij een vaginale bevalling kunnen deze naweeën heftiger worden naarmate je vaker bevallen bent. Ook jouw baarmoeder moet weer krimpen. Je hebt daarvoor tijdens de keizersnede minimaal al een shot oxytocine (protocollen verschillen per ziekenhuis hierin. Soms krijg je een infuus, soms alleen een ‘shot’. Verdiep je hierin en maak daarop goedgeïnformeerd je keuzes.) gekregen om een begin te maken, maar je lichaam mag het verdere werk doen. En waarbij bij een vaginale bevalling de baarmoeder vrij vlot weer kleiner wordt, duurt het na een keizersnede iets langer. Wanneer de kraamzorg weer weggaat, kun je verwachten dat je baarmoeder tot ongeveer 1 of 2 vingers onder je navel is gezakt. Gaat het bij jou sneller? Mooi! Niks meer aan doen. 

 

Gegevens

Online aanbod

Dit delen:

Vind ik leuk:

Like Laden...
×
×

Winkelmand

%d bloggers liken dit: