Kinderwens na een prematuur, dysmatuur of ziek geboren kindje.

Een kinderwens nadat je eerder een prematuur, dysmatuur of ziek geboren kindje hebt gekregen. Dan komt er nogal wat op je af. Je wilt immers niet weer in dezelfde situatie terechtkomen en verlangt naar een fijne kraamtijd met z’n allen thuis in plaats van nog weken in het ziekenhuis moeten bivakkeren. Maar hoe pak je dat nou aan? Want hoe naïef je de vorige zwangerschap misschien ook was, je bent je nu veel meer bewust van wat er allemaal zou kunnen gaan gebeuren. Ik vertel je in dit artikel welke stappen je zou kunnen ondernemen om met een gerust gevoel zwanger te worden.

Praat erover met je partner

Het klinkt zo logisch, want je beslist -meestal- samen om voor nog een kindje te gaan. Maar wat betekent dat nou eigenlijk voor jullie allebei? Naast dat het handig is om alle praktische aspecten op een rijtje te zetten, is het ook belangrijk om te praten met elkaar over wat deze zwangerschap mentaal met jullie kan gaan doen. Misschien rakelt het gevoelens op van de vorige keer. Bedenk dan dat dit helemaal niet erg is, dat deze gevoelens er mogen zijn en dat het goed is dat je ze nu naar elkaar uitspreekt zodat jullie weten wat er in elkaars hoofd omgaat.

Daarnaast is het handig om te weten wat jullie van elkaar verwachten tijdens de zwangerschap? Wat vond je de vorige keer prettig, en wat juist totaal niet? Welke mate van betrokkenheid verwacht je van je partner? Wil je dat hij/zij meegaat naar iedere controle, en zo ja, is dit realistisch? Vergeet ook vooral niet te vragen wat je partner nu eigenlijk wil. Je partner heeft zich de vorige keer ontzettend machteloos heeft gevoeld. Het overkwam hem/haar ook. Daarom moet niet alleen jij, maar ook je partner zich goed voorbereiden op en nadenken over een eventuele volgende zwangerschap. Zo levert het jullie geen stress op wanneer je daadwerkelijk zwanger blijkt te zijn. Je hebt dan immers al een aantal belangrijke zaken besproken.

Plan een preconceptioneel advies bij je zorgverlener

Een preconceptioneel advies kan je zowel bij de verloskundige als bij de gynaecoloog aanvragen. Preconceptioneel betekent letterlijk vóór de conceptie. Je krijgt dus van je zorgverlener een advies voordat je zwanger bent. Voor dit consult maakt het in principe niet uit of je zwanger bent van de 1e, 2e of 5e kindje. Je krijgt een advies dat is gebaseerd op jouw lichaam. Ik vind dat iedere vrouw die is bevallen van een prematuur, dysmatuur of ziek geboren kindje zo’n preconceptioneel advies zou moeten inwinnen. En wel om de volgende redenen:

 • Zo weet je zorgverlener dat je ‘eraan komt’. Het klinkt heel stom, maar wanneer ze voordat je zwanger bent al weten waarmee je zit, kunnen ze daar meteen vanaf het begin op inspelen.
 • Hoe groot is de kans op herhaling nadat je eerder een prematuur, dysmatuur of ziek geboren kindje hebt gekregen. Voor jullie waarschijnlijk enorm belangrijk om te weten, en wanneer er een reden is gevonden voor de premature of dysmature geboorte of de ziekte van je kindje (chromosoomafwijkingen bijvoorbeeld) kunnen artsen vaak een soort ‘kansberekening’ maken. Er wordt dan een percentage afgegeven waar je rekening mee kunt houden. Pin je er echter niet op vast. Ze kunnen je namelijk nooit een 100% garantie geven dat het niet weer gebeurd.
 • Misschien zijn er al dingen die jij kunt doen voordat je zwanger bent. Een veelgehoord advies is bijvoorbeeld om meer te gaan bewegen, voedingspatronen aan te passen, maar het kan ook zijn dat er een wijziging van medicatie nodig is, omdat je huidige medicijnen niet veilig zijn tijdens een zwangerschap.
 • Wellicht zitten er risico’s verbonden aan je zwangerschap voor jezelf of je kindje. Het is goed om dit te weten zodat je vooraf al maatregelen kunt nemen.
 • Je weet vanaf het preconceptioneel consult meteen wie je moet bellen als je zwanger bent en welke wegen je moet bewandelen in de eerste weken van je zwangerschap.

Je achterban

Normaal krijg je van mij tijdens je zwangerschap niet het advies om te gaan doemdenken, maar nu mag het even. Want stel dat je nu zwanger bent, word je dan gesteund door je achterban? Is er opvang voor eventuele oudere kinderen wanneer jullie wel weer in eenzelfde situatie terechtkomen? En kun je rekenen op begrip, of ga je tegen onbegrip aanlopen? Denk hierbij aan je werkgever, maar misschien ook vrienden of familie die minder goed begrijpen wat jullie nou daadwerkelijk hebben doorgemaakt. En hoe ga je daar dan vervolgens mee om?

Zorg goed voor jezelf

Yep, I know. Dat is soms heel lastig. Maar ook voordat je zwanger raakt is het goed om voor jezelf te zorgen en fit te zijn. Een zwangerschap is hard werken voor je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan het slikken van foliumzuur, en een goede multivitamine.

Blijf in beweging

Zorg er daarnaast voor dat je in beweging blijft, maar leg de lat niet te hoog. Ben je normaal een bankhanger pur sang, verlang dan niet van jezelf dat je 4 dagen per week in de sportschool gaat staan, maar ga dan bijvoorbeeld op de fiets naar je werk, wandelend boodschappen doen, of een dagelijks blokje om. Mij helpt het bijvoorbeeld om een doel te stellen: Ik wil deze week iedere dag minstens 6000 stappen zetten. Ik doe er dan ook alles aan om dat doel te behalen. Belangrijk is in ieder geval dat je weet waarvoor je het doet. Want uiteindelijk draait het allemaal maar om één ding. Dat je aan het einde van de rit een prachtig mooi kindje op je borst hebt liggen. Dus wanneer je goed voor jezelf zorgt, zorg je ook goed voor je (aankomende) kindje.

Zet ‘m op! Als je vragen hebt, stel ze gerust. Je kunt een berichtje achterlaten als reactie of mij een mailtje sturen op info@doulapraktijkmarloes.com. En ben je zwanger? Gefeliciteerd! Misschien is de buik vol vertrouwen methode dan iets voor jou. Neem dan hier een kijkje.

Veel liefs,
Marloes


 • Wat kun je verwachten na een keizersnede
  Wat kun je verwachten na een keizersnede Misschien bereid je je nu voor op een keizersnede, misschien heb je zojuist een keizersnede gehad. Either way, […]
 • In bad bevallen tijdens Corona tijd
  In bad bevallen tijdens Corona Kun je en mag je in bad bevallen tijdens Corona? Een vraag die ik op dit moment regelmatig voorbij hoor […]
 • Het opvolgtraject in Maastricht
  Het opvolgtraject in Maastricht Toen ik vorige week vrijdag op Social Media en in mijn blog postte dat ik zwanger ben kreeg ik naast felicitaties […]
 • Zwanger!
  Hoera! Zwanger Nog 1 keer 10 kleine teentjes tellenNog 1 keer 10 kleine vingertjes bewonderenNog 1 keer ruiken aan pasgeboren babyhaarHiep Hiep hoera! Wij krijgen […]
 • Zwanger en het Coronavirus
  Zwanger en het Coronavirus Het Coronavirus, oftewel COVID-19 is in Nederland. En hoewel voorzichtigheid geboden is, bemerk ik wel een klein beetje hysterie. Of paniek. […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.