Het opvolgtraject in Maastricht

Toen ik vorige week vrijdag op Social Media en in mijn blog postte dat ik zwanger ben kreeg ik naast felicitaties ook veel vragen over het opvolgtraject in Maastricht. Want hoe zit dat nou allemaal precies? En is het écht de moeite waard om helemaal vanuit Leeuwarden naar Maastricht te rijden voor die onderzoeken? Kunnen ze dat in het Noorden niet zelf? In deze blog ga ik dat allemaal voor jullie uiteenzetten. 

Transmuraal vrouwen dagcentrum

Maastricht beschikt over een Universitair ziekenhuis. Dit betekent niet alleen dat er veel mensen worden opgeleid maar ook dat er veel tijd en geld wordt gestoken in het doen van onderzoek. Dokter Marc Spaanderman is Gynaecoloog en samen met een groot team heeft hij het Transmuraal vrouwen dagcentrum opgericht. Dit dagcentrum bestaat uit verschillende disciplines. Naast natuurlijk gynaecologie werken ook het hart en vaatcentrum en de internisten nauw samen. Het Transmuraal vrouwen dagcentrum richt zich specifiek op vrouwen die te maken hebben gehad met Pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging), HELLP-syndroom of andere afwijkingen in de bloedsomloop, bloedstolling of stowisseling. Zij geven aan dat een zwangerschap niet alleen de start is van een nieuw leven, maar het vertelt ook iets over de gezondheid van je hart en vaten. 

Je kunt bij het transmuraal vrouwendagcentrum terecht voor verschillende onderzoeken:

 • Preconceptionele cardiovasculaire screening (voor de zwangerschap)
 •  Follow-up (tijdens de zwangerschap)
 • Cardiovasculair risicomanagement (na de zwangerschap)
Vandaag ga ik dieper in op de Follow-up. De overige onderzoeken zal ik een andere keer uitgebreid omschrijven.

 

Je kunt bij het transmuraal vrouwendagcentrum terecht voor verschillende onderzoeken:

 • Preconceptionele cardiovasculaire screening (voor de zwangerschap)
 •  Follow-up (tijdens de zwangerschap)
 • Cardiovasculair risicomanagement (na de zwangerschap)
Vandaag ga ik dieper in op de Follow-up. De overige onderzoeken zal ik een andere keer uitgebreid omschrijven.

Follow-up traject tijdens de zwangerschap

Je hebt van je zorgverlener een doorverwijzing nodig voor het Transmuraal vrouwendagcentrum in het MUMC om alles vergoed te krijgen van je zorgverzekering (naast je eigen risico natuurlijk). Maar wanneer je die binnen hebt, kun je contact opnemen om een afspraak te maken. Je wordt vervolgens uitgenodigd rond de 12, 16, 20 en 30 weken zwangerschap voor alle onderzoeken. Rond 8.00 moet je je nuchter melden aan de balie en gaan de onderzoeken beginnen. Je levert urine in dat je 24 uur van tevoren hebt opgespaard. Daarna  wordt er bloed afgenomen en kun je een hapje eten. Schrik niet van de hoeveelheid buisjes die er klaarstaan trouwens. Het lijkt veel, maar in een buisje gaat maar 4 tot 6 ml bloed. Wanneer je weet dat je je snel flauw voelt na het prikken, zorg er dan voor dat je wat te eten hebt meegenomen zodat je dit meteen tot je kunt nemen na het prikken.

Daarnaast bestaan de onderzoeken uit:

 • 30 minuten bloeddrukmeting
 • Hartecho
 • Obstetrische echo
 • Afsluitend gesprek
 Tijdens de bloeddrukmeting word je een half uur lang aan de bloeddrukmeter gelegd. Je zit in een comfortabele stoel, krijgt een band om je arm en iedere 3 minuten wordt de bloeddruk opgenomen. Aan het eind van de meting berekenen ze het gemiddelde en komen ze zo tot een representatief resultaat.

Voor de hartecho moet je bij het hart en vaatcentrum zijn. (gele trap naar beneden en dan meteen rechts) Er word je gevraagd om je volledige bovenlichaam te ontkleden. Je krijgt 3 plakkers op je borst en terwijl daarmee je hartslag wordt gemeten, maken ze een echo van je hart. Door middel van deze echo kijken ze naar de bloedstroom van het hart en meten ze deze.

Voor de obstetrische echo mag je naar het vrouw moeder kind centrum (als je met de auto komt loop je er al langs als je naar binnen loopt). Daar meten ze niet alleen je kindje van voor tot achter, maar ook de bloedvaten van je baarmoeder. Wanneer ze bijvoorbeeld merken dat er weerstand op de bloedvaten zit (vergelijk het met een tuinslang die steeds een beetje meer afgeknepen wordt) is dit een voorspellende factor voor het ontwikkelen van complicaties later in de zwangerschap. Echt is dit met medicatie vaak makkelijk bij te sturen.

Tijdens het afsluitende gesprek (nu i.v.m. corona vaak telefonisch) bespreek je de resultaten met een arts en bepaal je samen het beleid. 

Al met al kun je ervan uitgaan dat ergens aan het begin van de middag alle onderzoeken zijn gedaan en je weer naar huis kunt gaan. Zelf ervaar ik zo’n ochtend wel als vermoeiend. Ik zorg er dan in ieder geval bij de laatste 2 afspraken voor dat ik niet alleen hoef te rijden. Zo kan ik onderweg nog even een dutje doen, en dat is aan het eind van de rit voor iedereen gezelliger. 😉

Ja oké, leuk. Maar wat is nu het verschil met mijn eigen ziekenhuis?

Allereerst een kleine disclaimer, want ik heb natuurlijk niet ieder ziekenhuis in Nederland gebeld en de vraag gesteld of zij zulke onderzoeken uit kunnen voeren en interpreteren.

Het gaat vaak echter niet om het uitvoeren van de onderzoeken, dat kunnen alle ziekenhuizen in principe wel. Alleen omdat dit een vrij nieuwe manier is van het benaderen van het ziektebeeld pre-eclampsie, HELLP-syndroom of andere stofwisselings, bloedsomloop of bloedstollingsprobleem tijdens de zwangerschap duurt het een hele poos voordat het in heel Nederland wordt omarmd. Niet iedere zorgverlener weet van het bestaan van deze onderzoeken. En eigenlijk wil iedere arts eerst uitgebreide en het liefst jarenlange resultaten zien voordat een werkwijze daadwerkelijk over wordt genomen en standaard onderdeel wordt van de zorg die ze leveren. Daarom zeg ik ook altijd: Je bent in Nederland zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van de zorg die je ontvangt. En ik snap dat dat echt mega heftig klinkt. Maar wanneer jij niet aangeeft hoe je het graag voor je ziet en wat je wensen zijn, ga je automatisch mee in de standaard geldende procedures. En die standaard geldende procedures zijn nu eenmaal meestal niet volgens de nieuwste onderzoeken en inzichten. En dit geldt overigens niet alleen voor de geboortezorg, maar voor de hele zorg in zijn algemeenheid.

Oké, terug naar de verschillen:

Je bent in Nederland zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van de zorg die je ontvangt.

Maastricht

 • Standaard samenwerking tussen gynaecologie, internisten en het hart en vaatcentrum.
 •  Uitgebreide onderzoeken, specifiek gericht op de mogelijke probleemgebieden.
 • Vroeg signaleren en daardoor pro-actief kunnen handelen en problemen later in de zwangerschap kunnen voorkomen. 

Regulier ziekenhuis

 • Je gaat mee in het traject van de reguliere zwangere. Met daarmee de bijbehorende onderzoeken.
 • Een eenmalige, handmatige bloeddrukmeting is de eerste indicatie voor het opsporen van eventuele problemen samen met het vinden van eiwitten in de urine. (Terwijl bloeddruk lang niet altijd de bepalende factor is, is ondertussen wel gebleken)
 • Reactief reageren. Pas beginnen met behandelen d.m.v. bijvoorbeeld medicatie als het probleem zich al voordoet. 

Voor mij persoonlijk

Voor mij persoonlijk is de laatst gegeven reden hèt argument om mee te doen aan de onderzoeken in Maastricht. Doordat ze niet alleen aan de oppervlakte blijven en je niet behandelen als doorsnee zwangere -want dat ben je niet- maakt het dat wij met vertrouwen nog een 3e zwangerschap aandurfden. We hebben overigens bij onze tweede ook het traject gevolgd, en met succes. Want in plaats van met 24 weken Pre-eclampsie en met 32 weken HELLP, hebben we succesvol de 38 weken bereikt. En daar gaan we nu natuurlijk ook voor!

Ik hoop dat ik door deze uitgebreide blog voldoende informatie heb kunnen verschaffen over hoe het eraan toegaat in Maastricht, en wat de voordelen zijn van het doorlopen van het traject. Ook al moet je daarvoor 4 keer van Leeuwarden naar Maastricht rijden.

Gegevens

Online aanbod

Dit delen:

Vind ik leuk:

Vind-ik-leuk Laden...
×
×

Winkelmand

%d bloggers liken dit: